roboty zamienne

Niech się mury pną do góry kiedy dłonie chętne są, budujemy betonowy, nowy dom.
agnieszkas
Posty: 115
Rejestracja: 21 października 2009, o 09:12

roboty zamienne

Postautor: agnieszkas » 21 października 2009, o 13:40

w siwz nie zawarłam zapisu o robotach zamiennych, teraz chciałabym je wprowadzić, czy mam jakaś szanse na ich wprowadzenie

Awatar użytkownika
Janosik
Administrator
Posty: 15127
Rejestracja: 4 września 2008, o 11:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: roboty zamienne

Postautor: Janosik » 21 października 2009, o 13:41

Masz, w trybie jakim wprowadza się roboty nie objęte przedmiotem zamówienia, a które wykonać trzeba.

agnieszkas
Posty: 115
Rejestracja: 21 października 2009, o 09:12

Re: roboty zamienne

Postautor: agnieszkas » 21 października 2009, o 13:47

ale to nie są roboty dodatkowe

Awatar użytkownika
pipi
Posty: 910
Rejestracja: 29 września 2008, o 09:56

Re: roboty zamienne

Postautor: pipi » 21 października 2009, o 13:56

Pewnie Janosik chce ci przez to powiedzieć że stwierdzenie roboty zamienne działają na niego jak płachta na byka. Zresztą na mnie też. Według mnie nie powinno występować coś takiego jak roboty zamienne. Bo np. nie wykonano zasadzenia kilku drzewek, a w zamian za to obsadzono nowe drzwi w budynku. Powinno być tak nie wykonano - na minus, wykonano roboty dodatkowe.

Fu_
Posty: 1262
Rejestracja: 15 września 2008, o 12:19

Re: roboty zamienne

Postautor: Fu_ » 21 października 2009, o 14:04

pipi pisze:Powinno być tak nie wykonano - na minus, wykonano roboty dodatkowe.

Gorzej jednak z tym "minusowaniem", gdy mamy do czynienia z ryczałtem. Ale co do zasady zgadzam się z powyższym (przy rozliczeniu robót kosztorysem powykonawczym)

Awatar użytkownika
molly_
Posty: 2670
Rejestracja: 8 września 2008, o 09:26
Lokalizacja: śląsk

Re: roboty zamienne

Postautor: molly_ » 21 października 2009, o 14:08

agnieszkas pisze:w siwz nie zawarłam zapisu o robotach zamiennych, teraz chciałabym je wprowadzić, czy mam jakaś szanse na ich wprowadzenie


Jeżeli umowa jest już zawarta a wprowadzenie tych robót pociąga za sobą jej zmianę to art. 144 pzp się kłania.

Awatar użytkownika
pipi
Posty: 910
Rejestracja: 29 września 2008, o 09:56

Re: roboty zamienne

Postautor: pipi » 21 października 2009, o 14:17

molly_ pisze:Jeżeli umowa jest już zawarta


Myślę że jest jeszcze na etapie robienia ofert.

agnieszkas pisze:w siwz nie zawarłam zapisu o robotach zamiennych

agnieszkas
Posty: 115
Rejestracja: 21 października 2009, o 09:12

Re: roboty zamienne

Postautor: agnieszkas » 21 października 2009, o 14:35

jestem już po podpisaniu umowy, więc nic nie mogę już zrobić w tej kwestii

Fu_
Posty: 1262
Rejestracja: 15 września 2008, o 12:19

Re: roboty zamienne

Postautor: Fu_ » 21 października 2009, o 14:47

agnieszkas pisze:jestem już po podpisaniu umowy, więc nic nie mogę już zrobić w tej kwestii

Jeżeli przewidziano wynagrodzenie kosztorysowe, to w/g mnie kwestia odpowiedniego rozliczenia kosztorysów.
W kosztorysie powykonawczym znajdą się faktycznie wykonane roboty z umowy podstawowej (bez robót, które zamieniono na inne), a te zamienne potraktować można jako dodatkowe (bo nie przewidziane) - jeżeli w umowie jest mowa o dodatkowych i roboty te spełnią przesłanki art.67.1.5 a) lub b). Wydaje mi sie że jest to jakieś wyjście z sytuacji.

agnieszkas
Posty: 115
Rejestracja: 21 października 2009, o 09:12

Re: roboty zamienne

Postautor: agnieszkas » 21 października 2009, o 15:30

niestety wynagrodzenie ryczałtowe

Awatar użytkownika
Janosik
Administrator
Posty: 15127
Rejestracja: 4 września 2008, o 11:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: roboty zamienne

Postautor: Janosik » 21 października 2009, o 15:32

Jeżeli niezbędne jest wykonanie innych robót to nie ma znaczenia, czy kosztorys czy ryczałt. Trzeba zrobić i koniec.

agnieszkas
Posty: 115
Rejestracja: 21 października 2009, o 09:12

Re: roboty zamienne

Postautor: agnieszkas » 22 października 2009, o 08:38

to nie są inne roboty nieprzewidziane tylko chcemy zamienić pewne rozwiązania na inne, czyli taki materiał na inny

Awatar użytkownika
Janosik
Administrator
Posty: 15127
Rejestracja: 4 września 2008, o 11:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: roboty zamienne

Postautor: Janosik » 22 października 2009, o 09:56

agnieszkas pisze:to nie są inne roboty nieprzewidziane tylko chcemy zamienić pewne rozwiązania na inne, czyli taki materiał na inny


AAA, to inna bajka.
Zmienić to sobie możecie - firanki w oknie, koła w samochodzie lub inne elementy podlegające wymianie. W zamówieniu publicznym to zmiany za zasadzie "widzimisię" nie występują.

Awatar użytkownika
pipi
Posty: 910
Rejestracja: 29 września 2008, o 09:56

Re: roboty zamienne

Postautor: pipi » 22 października 2009, o 11:29

Chyba że wystąpi coś co nie można było przewidzieć i to coś wymusza zmianę technologii lub materiałów.

Awatar użytkownika
Janosik
Administrator
Posty: 15127
Rejestracja: 4 września 2008, o 11:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: roboty zamienne

Postautor: Janosik » 22 października 2009, o 11:31

pipi pisze:Chyba że wystąpi coś co nie można było przewidzieć i to coś wymusza zmianę technologii lub materiałów.

Ale wówczas będziemy mieli do czynienia z zamówieniami udzielonymi w trybie WR.

Awatar użytkownika
pipi
Posty: 910
Rejestracja: 29 września 2008, o 09:56

Re: roboty zamienne

Postautor: pipi » 22 października 2009, o 11:36

To była tylko podpowiedź jak można to wykonać a że WR to inna sprawa.


Wróć do „Realizacja zamówienia publicznego”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości